RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage

5 Op deze pagina:
Hoe kiest u het 'beste' programma uit?

Van A naar B Render

Het uitkiezen van een render programma is als het uitkiezen van een nieuwe auto. De ene is nog fraaier dan de andere en de acceleratie verschilt ook per type. Dan hebben we nog auto's die voor het ruige terrein geschikt zijn en die als cabriolet laag bij de grond alleen voor snelwegen lijken te zijn gemaakt. We kennen auto's met benzine of diesel motor en elektrisch plus de combinaties (hybride). Met de parallel naar de computers met CPU, OpenCL en CUDA georiënteerde renderprogramma's.

Deze krampachtige vergelijking met auto's en vervoermiddelen is bedoeld om zo direct te proberen duidelijk te maken hoe lastig het eigenlijk is om een voor u goed render programma uit te kiezen.

Ook hiermee komt u van A naar B.

 

Download Demo

Gratis download

Steeds meer vermelden render fabrikanten dat u het programma kunt downloaden om zelf te proberen. Dat lijkt heel interessant en handig om op zo'n manier zelf te kunnen bekijken wat voor vlees er in de kuip zit. De fabrikant heeft daarmee automatisch een schifting aangebracht in de kopers. Indien het render programma goed werkt in de computer (hardware eisen) van de toekomstige klant, dan is de eerste hobbel goed genomen. Is dat niet het geval dan blijft er nog een keuze over: het programma kopen en tegelijk een andere computer aanschaffen of kiezen, die wel aan de hardware eisen voldoet.

Zie de lijst met renderprogramma's op deze site.

 

Testrit

Indien u de download ophaalt, dan is het aan u om te bepalen of dit model auto u van A naar B zal brengen op een confortabele manier over een terrein dat bij uw omgeving past. Maar bedenk wel dat u de sleuteltjes van de garagehouder zomaar hebt gekregen, hij heeft niet bekeken of u ook een rijbewijs heeft en ervaring met auto rijden. Hou voor ogen dat u geheel onervaren als een jongeling in de auto stapt, zonder enig idee over de werking van alle knopjes en schakelaars. Ook de versnelling en de pedalen zijn nieuwe attributen die nog eerst geleerd moeten worden.

Is er dan een mogelijkheid om een testrit met de garagehouder te doen? Of te wel is er bij het render programma een handleiding beschikbaar, waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe u de eerste kilometer van de testrit goed kan doorkomen?

 

Handleiding is soms afzien

We moeten het van de handleiding hebben om ons een weg te banen in de wijze van bedienen van het renderprogramma. Dat zal vrijwel altijd in het engels zijn. Alleen er zijn handleidingen en handleidingen. Helaas komen we bij het overzicht van de renderprogramma's een groot aantal renderprogramma's tegen die op zijn minst geen goede en matige handleiding uitbrengen. Een enkele keer zelfs ronduit slechte handleiding beschikbaar stelt.

Sommige render fabrikanten schermen zo'n slechte handleiding af, zodat u deze niet van te voren als PDF bestand kunt downloaden, om al vast een indruk te krijgen van het soort programma. Nee, ze hebben de handleiding 'verstopt' in de render programma download. Alleen indien u het programma hebt gedownload en opgestart hebt, kunt u in het menu kiezen om de handleiding op te roepen. Er blijkt geen PDF te vinden te zijn om het rustig te kunnen bekijken (of te printen), alleen op te roepen als .html (internet) pagina's.

Een onwerkelijke zaak om zo weinig aandacht aan een handleiding te besteden, maar het gebeurt. Wilt u van te voren eerst eens bekijken hoe een goede handleiding er eigenlijk behoort uit te zien?

Roep dan de handleiding van Maxwell Render op, of van een Open Source render programma. Vreemd genoeg is in het algemeen de kwaliteit van een gratis (Open Source) Render programma handleiding stukken beter en uitgebreider, dan bij de commerciële render programma's.

Maxwell Render
http://support.nextlimit.com/display/mxdocsv3/Maxwell+Render+V3+Documentation/
 
Octane Render
https://docs.otoy.com/
 
Luxrender
http://www.luxrender.net/wiki/Main_Page
 
Solidangle
https://support.solidangle.com/category/htoa

Maxwell 2012 ontwikkelaars op de foto

Worden de ontwerpers van het programma weggestopt? En weten we eigenlijk niet in welk land ze aan het werk zijn, en wie het zijn?

Solidangle ontwikkelaars met render formule op de muur.

Solidangle ontwerpers of de foto. Een goede zaak om de mensen die de software ECHT ontwikkelen voor het voetlicht te brengen en niet te verstoppen.

 

Begin simpel

Indien de fabrikant van de software bedenkt hoe moeilijk het is om een indruk van de rijeigenschappen te krijgen, zal hij een testrit handleiding als PDF download beschikbaar stellen. Deze speciaal voor de testrit geschreven handleiding is er om u de eerste paar uur door de wirwar van knoppen en instellingen heen te helpen. Is dat er niet (meestal niet), dan zult u het moeten doen met de engelse handleiding van het render programma. Begin met het klaarzetten van een simpel 3D model, enkele kubussen in uw 3D programma zijn al voldoende om deze als eerste 3D bestand in het render programma te laden.

Tutorials

Een render fabrikant die door ons werd aangesproken op de slechte kwaliteit van zijn handleiding verwees meteen naar enkele YouTube films, "wellicht heeft u daar wat aan".

Geen antwoord en geen enkele toezegging of erkenning dat het niet goed is. En al evenmin een excuus en "we gaan het in enkele maanden verbeteren". Men nam het ons kwalijk dat we het durfden aan te kaarten. Ze vonden dat ze binnen hun mogelijkheden genoeg hadden gedaan.

Kennelijk was er bij de directie tussen de golfcourses door, nauwelijks aandacht geweest voor dit belangrijke aspect. En had men geen interesse om de jaren oude handleiding eens goed onderhanden te nemen afgestemd op de nieuwste versie. Hele stukken in de handleiding gaan over de voorgaande versie, maar die opties zijn er in de nieuwe versie niet meer . . .

Wel komen we deze fabrikant overal tegen bij sociale media, waar ze door gebrek aan gebruikers belangstelling zelf maar voor de inzendingen zorgen. De Blog die ze ook hebben is dichtgetimmerd, zonder E_mail adres. Er is geen ruimte voor aanvullend extern nieuws gerelateerd aan het programma.

Facebook, Twitter, Blog, Persberichten etc. Leuke dingen die media, maar de basis van een software programma ligt primair bij

a. de keuze en richting en werking van de software zelf

b. platform en versie van operating systeem

c. de keuze van de doelgroep, aan de hand van de geboden mogelijkheden. Of met bestaande mogelijkheden bekijken voor welke doelgroep het bestemd is.

d. een goed programma pas op de markt brengen als 93 % van de belangrijke problemen opgelost zijn en niet eerder

e. een goed dealernetwerk opbouwen en ondersteunen

f. en dan aandacht schenken aan 1. handleiding 2. beginners handleiding

g. dan een hele tijd niets . . .

h. als er nog tijd over is een keuze maken uit de veelheid van publiciteits mogelijkheden, tutorials, films, cursussen, tentoonstellingen, lezingen, webinars en persberichten.

i. goede en begrijpelijke licentie voorwaarden, tegen aannemelijke te onderbouwen prijzen.

j. soepele manier van omgaan met externe materiaal bestanden, afbeeldingen, componenten, HDMI's etc.

k. een webshop gekoppeld aan een programma kan een meerwaarde opleveren, maar dat is zeker lang niet altijd het geval, vooral als externe leveranciers van add-on producten daarmee buitenspel worden gezet. Het is dan eigenlijk contra-productief omdat de gemeenschap en de mogelijkheden ingeperkt worden.

l. een goede verstandhouding met beta-testers, waarbij zij de indruk moeten hebben dat hetgeen zij aandragen er echt toe doet. Geen geheimzinnige interne afspraken en deadlines zonder goed voor-overleg met beta-testers.

 

Natuurlijk helpen die tutorial films soms, maar lang niet altijd. Er zijn bij dergelijke tutorials een aantal basiseigenschappen onbekend:

1. met welke computer is dat gemaakt (hardware)

2. is het voorbeeld gunstig voor de verkoop van het programma?

3. of zijn er ook andere voorbeelden, die niet zo prettig werken?

4. diegene die de tutorial maakt is er een week mee bezig geweest, hetgeen samengeperst wordt in een aantal minuten. Geeft dit een goede indruk?

5. De maker van de tutorial is goed thuis op het programma, u staat nog aan het begin

6. Is de tutorial ook gemaakt met een zelfde soort computer die u hebt staan, of van hetzelfde platform (Windows / Mac OSX) en met dezelfde versie van operating systeem?

 

We hebben diverse malen Webinars van Render programma's bijgewoond, waarbij in korte tijd een grote stroom van 'features' op de doelgroep wordt uitgestort. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, om in korte tijd het programma te showen. De ruwe kantjes en de probleem gebieden (elk programma kent die wel) worden daarin handig omzeild. Zelfs de nieuwe 'features' die het soms maar heel beperkt doen, worden op een manier gebracht en met 3D voorbeelden, waarbij de kijker de indruk moet krijgen waarom er op deze aard nog een keuze zou moeten worden gemaakt? Er is toch immers maar één RENDER PROGRAMMA! De vragen van kijkers worden altijd aan het eind van de Webinar beantwoord, als er dan nog tijd is. Helemaal niets, zo'n webinar? Integendeel, u kunt in uw luie stoel op een simpele wijze een indruk opdoen van de manier van werken en de mogelijkheden die het programma voor u kan bieden. Zouden ze veel vaker moeten doen, maar onthoud de beperkingen.

Is er dan niets om toch enigszins grip te krijgen op de goede keuze van uw render programma? Jawel, maar zoals alles dient u daartoe eerst de nodige achtergrond kennis dienen te vergaren. Met deze rugzak op kunt u vrij om u heen kijken en via internet overal 'binnen stappen' om eens rond te kijken. We hebben de aandachtspunten van de tutorials al besproken, een goede bron van kennis is te vinden in het Forum van het programma. Bekijk welke vragen er worden gesteld. Worden ze door de render fabrikant zelf beantwoord of laat deze het over aan de goedwillende medegebruiker(s) van het programma? Hoe is de algemene klankkleur van de vragen en de antwoorden, vriendelijk en medelevend of juist boos en ontevreden?

Indien u voldoende ervaring hebt opgedaan in het beoordelen van een Render Forum, (vel uw oordeel niet te snel) dan kunt u zich ook een indruk vormen van wat u in huis zult halen.

 

Zijn er Render programma's die geen problemen kennen?

In het algemeen is er GEEN software, die feilloos alles en overal doet wat er van zou kunnen worden gevraagd. Juist de veelheid en verscheidenheid van computer hardware, operating systemen en versies, overige programma's waar mee gecombineerd wordt en nog een twintigtal andere variabelen maken het tot een ingewikkelde zaak voor de fabrikant. Maar daar gaat het in wezen ook niet om, het gaat erom dat de fabrikant zijn product (software) uitbrengt en daar volledig achter gaat staan. In eerste instantie door een professionele handleiding uit te brengen, die wat verder gaat dan alleen de beschrijving van de knoppen, maar ook de achtergronden belicht. En ook niet bang is om te vertellen in welke richting de ontwikkeling gaat en waarom. Een start/beginners handleiding is ook essentieel.

Tutorials met vermelding van de gebruikte hardware en op de normale 'snelheid' opgenomen. Daarnaast zijn dealer netwerk zo kiest dat ook de techniek naast de sales een belangrijke rol krijgt toebedeeld. Als een dealer kanaal alleen maar wordt 'ondersteund' op het gebied van Sales en Marketing en "Tutorials of cursussen" dan is dat niet voldoende. Ga terug naar de basis en verplaats je in de eindgebruiker, die binnen enkele minuten een gratis download en software in zijn of haar computer heeft gehaald, waar een zo goed mogelijke indruk van moet worden gekregen. En het liefst ook nog in zo kort mogelijke tijd. Om daarna op een prettige manier de meest fraaie renderingen ermee kan maken.

Render programma's kunnen beoordelen vraagt veel studie vooraf en kennis van het onderwerp. Is dat (nog) niet voorhanden, dan kunt u geen hard oordeel vellen. Of een juiste keuze maken uit de veelheid van soorten Render programma's.

Praktijk voorbeeld. Software leverancier gebeld, het doorkies nummer voor specialist A werkte niet meer, de telefooniste verbindt ons door met de specialist. De specialist: waarmee kan ik u helpen. Oh, die software daar moet u specialist meneer B voor hebben. Ik verbind u door. Meneer B: wat zou u willen weten? Oh, dat programma verkopen we wel, maar helaas door hevige concurrentie van merk A heel weinig per jaar. Lever uw vragen maar per E-mail in, dan zal ik kijken wat ik kan doen . . .

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze tekst, stuur een E_mail naar info@ontmoeting.nl en vermeld bij ONDERWERP: "Render Zone".

 

Samenvatting

homepage

omhoog