RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage

 

Software vergelijk


Paul Lutus leefde een tijdje op een bergtop om zijn meest populaire tekstverwerkings programma te schrijven.

Het bracht hem slechts $ 7500,- op, toen hij het programma zonder een percentage van de verkochte exemplaren dat aan Apple verkocht.

Paul Lutus auteur van allereerste tekstverwerker op Apple computer.

Paul Lutus in de natuur, als afzondering voor zijn programmeerwerk.

Een kort voorbeeld van sublieme software met toen nog de begintijd van de hardware.

Paul Lutus naast ontwikkelaar van Apple Writer ook ontwikkelaar van NASA's Space Shuttle onderdelen met de Viking Mars missie. In 1988 starte hij een vierjaar's solo zeiltocht in een kleine boot rond de wereld.

Lutus hutje zonder elektriciteit.

Apple Writer 1.0 werd door Paul Lutus geschreven op een heuveltop in de bossen van Oregon in 1979. Hij bouwde daarvoor eigenhandig een kleine hut.

In 1980 kwam versie 1.1 uit die van DOS 3.3 gebruik maakte. In 1981 volgede Apple Writer // voor de Apple // Plus computer.

 

Een recensie uit die tijd:

"Compute's reviewer wrote in 1980: "I have looked at other text editors for the Apple, some of which were overloaded with features. Given the hardware limitations of the Apple II, I feel that Apple Writer is a very useful document creation tool", and stated that he wrote the review with Apple Writer. II Computing listed it third on the magazine's list of top Apple II software as of late 1985, based on sales and market-share data."

http://www.atariarchives.org/deli/cottage_computer_programming.php

I had bought the computer as a plaything, but within weeks I had been paid more than the cost of the machine. I began to think about a more ambitious project, a word processing program to "obsolete" my typewriter. Since I write a fair amount, I knew I would be able to test my program properly, which turned out to be very important.

* afb

Paul Lutus eerste Apple II, na het uitvoeren van een aantal aanpassingen.

De hele tekstverwerker was bijzonder klein zodat deze op een kleine floppy paste , maar zeer krachtig. Je kon er 650 aanslagen per minuut mee halen, zonder enige hapering. Daarnaast waren er bijzonder veel extra's, zoals een complete scripttaal om automatisch conversies te kunnen uitvoeren. Paul deed nog veel meer en was ook bezig met HP's programmeerbare calculators (HP 25 e.a.), waarbij hij wiskundige problemen wilde oplossen die niet eenvoudig met de hand waren te doen.

Bekijken we daarentegen Microsoft's Word, die in de begintijd alleen voor tekstverwerken was bedoeld, maar inmiddels stukjes van een opmaak programma heeft gekregen. Het programma is lang zo snel niet als AppleWriter en heeft een grootte van meer dan 100 MB. Zelfs met een duizendvoudige kloksnelheid raakt het programma letters kwijt bij snelle aanslag. Een echt goede scripting taal is er niet en de opmaak fasciliteiten (die er niet in thuis horen) zijn gebrekkig en lang niet altijd vriendelijk in het gebruik.

 

Of we dan vooruitgang hebben geboekt in SOFTWARE in het algemeen?

Uit het voorbeeld blijkt duidelijk van niet. Maar in grotere mogelijkheden en diversiteit wel degelijk. In de begintijd moest en kon alleen in machinetaal worden geschreven, dichter bij de processor (toen 1,5 MHz) kon je niet komen. Tegenwoordig is dat een of andere programmeertaal, waarbij C++ de bekendste is. De voordelen zijn er voor de programmeur, maar daarna dient het nog gecompileerd te worden naar machinetaal. En wat duidelijk achterblijft is de verfijning en daarmee de snelheid. En wellicht ook wel de doelstelling: wat moet een programma eigenlijk kunnen in versie 1.0 en waar willen we naar toe met versie 5.0 of 10.0?

Ook de bedenker van het eens zo populaire Norton programma werd door Peter Norton (1982) in de natuur in een tent geschreven z'n eerste Norton utilities. Helemaal afgezonderd van welke storende afleiding dan ook.

Door de steeds verder achterblijvende versnellingen van de processor in nieuwere generaties wordt het efficient programmeren van een programma nog belangrijker om de gebruiker het gevoel te geven dat de nieuwe versie er echt toe doet en bijdraagt aan hoger gebruikersgemak en sneller in verwerking.

De laatste jaren hebben we juist een tegengestelde trend gezien, waarbij software Upgrades te snel op de markt worden gebracht, zonder dat alle belangrijke bugs er uitgehaald zijn in de beta en alfa periodes. Vaak blijkt na al enkele maanden dat ook de compilatie en een efficiënter gebruik van de machinecode een behoorlijk snelheidswinst kan opleveren. Het lijkt in sommige gevallen alsof het grote publiek maar moet bekijken waar de problemen opdoemen, die in de daaropvolgende versie(s) (afhankelijk van de prioriteit) wèl of niet worden opgelost. De klant dient de update maar even via internet te downloaden en opnieuw te installeren. Hopenlijk zal de nauwkeurigheid en precisie en aandacht het in de toekomst winnen ten opzichte van de steeds verder oprukkende schreeuwende marketing pagina's op internet.

Terug naar de vorige pagina

 

homepage

omhoog