In dit artikel zullen we forensische zorg bespreken:
- Forensische psychiatrie
- Forensische Verslavingszorg
- Forensische Beschermd Wonen en Maatschappelijk Opvang
- Dagbestedingsvormen voor Forensische cliënten
Ontmoeting FZ is een gespecialiseerde zorginstelling die zich richt op het bieden van forensische zorg aan cliënten met een justitiële achtergrond. Onze missie is om onze cliënten te ondersteunen bij hun herstel en re-integratie in de maatschappij. Wij bieden verschillende soorten forensische zorg aan, waaronder Forensische Beschermd Wonen en Maatschappelijk Opvang en Dagbestedingsvormen voor Forensische cliënten.
1. Forensische Psychiatrie
Forensische psychiatrie is gericht op het behandelen van personen met psychische problemen die ook in aanraking zijn gekomen met justitie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij personen met een psychische stoornis die een misdrijf hebben gepleegd. De behandeling kan bestaan uit medicatie, gesprekken met een psychiater of psycholoog, en/of cognitief gedragstherapeutische interventies.
2. Forensische Verslavingszorg
Forensische verslavingszorg richt zich op het behandelen van personen met een verslaving die ook in aanraking zijn gekomen met justitie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij personen met een drugsverslaving die een misdrijf hebben gepleegd. De behandeling kan bestaan uit medicatie, groepstherapieën en/of individuele gesprekken met een verslavingsarts of psycholoog.
-
Wie is Ontmoeting FZ?
Al meer dan 20 jaar bieden wij forensische zorg en hebben wij al vele cliënten mogen ondersteunen bij hun terugkeer in de samenleving. Meer dan de helft van onze cliënten rond zijn of haar traject goed af!
We bieden forensische zorg onder het motto: ”Samen leren leven”. Dat is samen leren, samen leven en leren leven. Vanaf het allereerste contact doen wij alles in nauw overleg met de cliënt, onze toezichthouders en zorgpartners.
We bieden onze cliënten professionele begeleiding op maat. In elke stap die zij nemen. We staan naast de cliënt en weten zo wat hij of zij nodig heeft. Dit doen we met forensische scherpte en oog voor het risico voor cliënt en maatschappij.
-
In welke regio's bieden jullie Beschermd wonen?
Wij beschikken over een specialistische FZ Beschermd Wonen locatie in Epe. Op dit terrein bieden we 24-uurszorg aan ex-gedetineerde mannen.
-
Hoe weegt Ontmoeting FZ tijdens het traject de belangen af van de samenleving en van mijn cliënt?
Ons uitgangspunt is de mens die we gaan begeleiden, behandelen, ondersteunen en zo een nieuwe kans bieden. Tegelijk weten we dat de voorgeschiedenis van de cliënt risico’s met zich meebrengt. De kaders die daarbij horen, houden we scherp in het oog. Risico’s voor de maatschappij wegen altijd mee in de besluitvorming. Zo nodig zoeken we overleg met u over vervolgstappen. We merken dat deze transparante werkwijze waardering krijgt van verwijzers. Moeilijke momenten komen daardoor niet snel onverwacht, omdat we u zorgvuldig informeren over ontwikkelingen.
3. Forensische Beschermd Wonen en Maatschappelijk Opvang
Forensische Beschermd Wonen en Maatschappelijk Opvang zijn twee vormen van forensische zorg die gericht zijn op het bieden van een veilige en stabiele woonomgeving voor cliënten met een justitiële achtergrond. Bij Forensische Beschermd Wonen bieden wij een beschermde woonomgeving aan cliënten die nog niet klaar zijn om zelfstandig te wonen. Hierbij bieden wij intensieve begeleiding en behandeling, waarbij wij de nadruk leggen op het vergroten van de zelfredzaamheid en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
Bij Maatschappelijk Opvang bieden wij tijdelijke opvang aan cliënten die dak- en thuisloos zijn geworden als gevolg van hun justitiële achtergrond. Hierbij bieden wij een veilige en stabiele woonomgeving, waarbij wij de nadruk leggen op het vinden van een passende vervolgplek en het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen.
4. Dagbestedingsvormen voor Forensische cliënten
Naast Forensische Beschermd Wonen en Maatschappelijk Opvang bieden wij ook verschillende vormen van dagbesteding aan voor forensische cliënten. Hierbij gaat het om activiteiten die gericht zijn op het vergroten van de zelfredzaamheid en het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle re-integratie in de maatschappij.
Wij bieden onder andere arbeidsmatige dagbesteding aan, waarbij cliënten in een beschermde omgeving werkzaamheden verrichten die aansluiten bij hun interesses en capaciteiten. Ook bieden wij scholing en training aan, waarbij cliënten de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied.