Intakemedewerker Trijnke vertelt

Al sinds 2010 werkt Trijnke Mooiweer bij Ontmoeting. Op dit moment werkt ze in het Centraal AanmeldTeam voor de forensische zorg en is ze mede verantwoordelijk voor de instroom van cliënten. Haar werkdagen zijn een bonte mix van taken, variërend van het screenen van dossiers tot het voeren van intakegesprekken en het onderhouden van contacten met verwijzers.

In haar werk hoort ze veel verhalen van cliënten. Voor Trijnke is luisteren meer dan alleen maar horen wat er gezegd wordt. ‘Echt luisteren betekent voor mij dat ik zelf stil ben, dat ik aandachtig luister, maar ook kijk naar wat de ander mij non-verbaal vertelt. En ik leer daarin steeds meer dat als de ander mij vraagt om even te luisteren, dit dus betekent dat mij niet gevraagd wordt om een advies of een oplossing te geven.’

Het besef van gebrokenheid van het leven en de beperkte mogelijkheden op aarde, raakt me diep.

Trijnke Mooiweer

Persoonlijke ervaring

Een recente persoonlijke ervaring heeft haar kijk op hulpverlening wel weer veranderd. ‘We hadden zorg nodig voor één van onze kinderen. Ik zat dus ineens aan de andere kant van de tafel en was afhankelijk van die ander. Ik sprak zelf altijd vrij gemakkelijk over motivatie en vond dat ‘de cliënt’ toch wel enige motivatie moest hebben. Tot ik merkte dat in ons eigen proces de motivatie soms ver te zoeken was. Ik wilde nog steeds graag hulp en besefte dat ik daar zelf een rol in speelde, maar soms bleef ik uitstellen en had ik de moed even niet meer. Als je dan naar de levens van onze cliënten kijkt, dan vind ik het bijzonder dat we zo vaak nog wel motivatie zien. Maar het is belangrijk om degenen die het even niet meer op kunnen brengen, niet uit te sluiten of af te wijzen.

Voldoening

En hoewel Trijnke veel voldoening haalt uit haar werk, zijn er momenten waarop ze diep geraakt wordt en moet toezien hoe ze niet kan helpen. Het besef van de gebrokenheid van het leven en de beperkte mogelijkheden op aarde raakt haar diep, maar weerhoudt haar er niet van om elke dag opnieuw klaar te staan voor degenen die haar hulp nodig hebben.

Stap extra zetten

‘Ik geloof dat ik als christen een extra stap mag of zelfs moet zetten naar de ander toe, dat mij gevraagd wordt om dienstbaar te zijn, niet te oordelen, naast de ander te blijven staan en de ander opnieuw een kans te geven. Omdat God dit voor ons ook heeft gedaan, en we daar ook iets van uit mogen delen en door mogen geven.’

Ook werken bij Ontmoeting?

Bij Ontmoeting ondersteun je cliënten bij verschillende hulpvragen, bijvoorbeeld op het vlak van dak- en thuisloosheid,  sociale, psychische en financiële problemen en herstel na detentie. Dit kan door ambulante begeleiding, dagbesteding, werktrajectbegeleiding, veldwerk of een functie op kantoor.