- Hoeveel tijd moet ik vrijmaken om vrijwilligerswerk te kunnen doen?
Vrijwilligerswerk bij Ontmoeting kan al vanaf enkele uren per maand. Er zijn ook vrijwilligers die zich een aantal dagen per week inzetten. We kijken naar de wensen van de vrijwilliger en de mogelijkheden bij ons.
- Is het vrijwilligerswerk tijdens kantooruren of ook ’s avonds en in het weekend?
Het hangt af van wat je precies gaat doen. Als je als maatje afspreekt met een cliënt kan dat op de momenten dat het voor jou en de cliënt het beste uitkomt. Werk je op een locatie dan dien je rekening te houden met de openingstijden van de locatie.
- Is het belangrijk om dichtbij de locatie te wonen?
Dat is niet per se nodig. Het is aan jou hoeveel reistijd je voor je vrijwilligerswerk over hebt. De reiskostenvergoeding bedraagt €0,25 per kilometer, met een maximaal aantal van 60 kilometer per reis (retour).
- Werk ik samen met anderen in een team of zelfstandig?
Als je op een locatie als vrijwilliger aan de slag gaat, werk je samen met de andere medewerkers op de locatie. Word je als maatje aan een cliënt gekoppeld dan ben je zelfstandig aan het werk. Dit hangt dus af van de functie die je gaat uitvoeren.
- Ontmoeting is een christelijke organisatie. Moet ik christen zijn om vrijwilliger te zijn bij Ontmoeting?
Wij zoeken vrijwilligers die liefde delen vanuit een bewogen en gelovig hart. Als vrijwilliger stem je in met de christelijke visie van Ontmoeting en kun je de liefde die je van Christus ontvangt, doorgeven aan de mensen die je ontmoet. Je wilt je gekregen talenten en gaven inzetten op de plek die bij je past.
- Kan ik direct starten als vrijwilliger als ik me heb aangemeld?
Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek om te inventariseren of er van beide kanten een match is. Je ontvangt de benodigde informatie voordat je aan de slag gaat.
We vragen van de vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De aanvraag daarvan wordt geregeld door Ontmoeting. Als de VOG binnen is én de vrijwilligersovereenkomst getekend is, kan de vrijwilliger starten.
- Hoe weet ik wat ik moet doen?
We gaan uit van functieprofielen waarin de taken en werkwijze beschreven staan. Je volgt een basistraining van twee dagdelen en afhankelijk van de functie die je gaat doen, kun je eerst meelopen met andere medewerkers. Je kunt altijd terecht bij de vrijwilligersbegeleider voor hulp en advies.
- Is er een opzegtermijn?
Het is fijn als we van tevoren weten dat je wilt stoppen met je vrijwilligerswerk. Daarom is er een opzegtermijn van 1 maand.
- Kan ik vakantie nemen?
Vakantie is altijd mogelijk. Het is belangrijk dat we op de hoogte zijn van je afwezigheid.
- Ben ik verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk?
De vrijwilliger valt onder de dekking van de vrijwilligersverzekering die de plaatselijke gemeente heeft afgesloten. Vrijwilligers die cliënten vervoeren in hun privéauto mogen dit alleen doen als zij in het bezit zijn van een ongevallen inzittendenverzekering of een schadeverzekering inzittenden.